Żywność

Kursy gotowania – nie tylko dla amatorów

Samodzielne przyrządzanie dań we własnym domu ma wiele plusów. Najważniejszym z nich jest bezsprzecznie oszczędność pieniędzy – stołowanie się w domu jest zwykle znacznie tańsze niż regularne korzystanie z usług gastronomicznych. Równie istotna jest także satysfakcja wynikająca z ugotowania posiłku własnymi rękami – szczególnie, gdy częstujemy nim przyjaciół czy domowników. […]

Czym jest food pairing?

Chociaż przywykliśmy do konkretnych połączeń smaków, nie znaczy to, że parowanie ze sobą produktów, które pozornie całkiem do siebie nie pasują, nie może dać intrygujących i, co najważniejsze, smakowitych efektów. Uświadamiamy sobie to coraz częściej. Duży wpływ na nasz zmysł smaku miało naturalnie możliwość kupna niedostępnych przedtem w Polsce produktów, […]

Barszcz czerwony – najsmaczniejszy na zakwasie

Nie jest prawdą, iż barszcz czerwony to zupa wyłącznie świąteczna, którą spożywamy na ogół podczas Wigilii bądź ważnych rodzinnych spotkań. W domostwach, w których zwyczaj podawania obiadów z dwóch dań wciąż trzyma się mocno, barszcz czerwony cyklicznie spotykany jest na stolikach zarówno pod postacią zupy, jak i jako uzupełnienie do […]

Poznaj dobrą kuchnię od podstaw – kurs kulinarny

Uczestnictwo w warsztatach kulinarnych to znakomity sposób na zdobycie nowych umiejętności – przyswojenie sobie tajników najrozmaitszych receptur i dobrych technik produkcyjnych czy po prostu opanowanie podstaw gotowania. Do kogo kierowana jest oferta? Czy warto zapisać się na kurs kulinarny? Kurs kulinarny – dla początkujących i wykwalifikowanych kucharzy Umiejętności gotowania nie […]

Czy istnieją zamienniki kapsułek do ekspresu Tchibo Cafissimo?

Technika zaparzania kawa w kapsułkach została opracowana w końcu lat 70-tych i za czasem pozyskiwała sobie miliony miłośników. Ten praktyczny proces pozwala na przyrządzanie napoju wysokiej jakości wyjątkowo prostą metodą – należy włożyć kawę w kapsułce do zasobnika w odpowiednim urządzeniu, dodać wodę do pojemnika i zaledwie po kilkunastu sekundach […]

Jaką żywność uznaje się za ekologiczną?

Od dynamicznego rozwoju branży żywieniowej, który zaczął się w zeszłym stuleciu, artykuły konsumowane przez nas każdego dnia zaczęto standardowo wypełniać licznymi substancjami wydłużającymi ich świeżość. Lecz wraz z poszerzającą się wiedzą nabywców odnośnie tego, co konsumują i jakie może to wywoływać następstwa dla ich zdrowia, ostatnio coraz częściej szukają oni […]

Ciastka i pieczywo od Piekarni Pochopień

Piekarnia Pochopień – tradycja i smak Piekarnia Pochopień może poszczycić się tradycjami sięgającymi 1946 roku. Założona została przez mistrza piekarnictwa Jana Pochopień, który był wiele razy nagradzany za swoje zasługi dla handlu i rzemiosła. Ceniony w Krakowie piekarz, będąc pierwszym starszym Cechu Rzemiosł Spożywczych dał początek istniejącej do dziś piekarni. […]