Obecnie z rzadka już jemy obiady złożone z dwóch dań. Przez chroniczny pośpiech, a przez to pragnienie natychmiastowego nasycenia się, często rezygnujemy z zup na rzecz potraw kiedyś serwowanych zazwyczaj jako to większe danie. Niemniej jednak na wskroś polskie zupy, jak barszcz biały oraz żurek, długo jeszcze będą nam towarzyszyć. […]
Kursy gotowania – nie tylko dla amatorów
Samodzielne przyrządzanie dań we własnym domu ma wiele plusów. Najważniejszym z nich jest bezsprzecznie oszczędność pieniędzy – stołowanie się w domu jest zwykle znacznie tańsze niż regularne korzystanie z usług gastronomicznych. Równie istotna jest także satysfakcja wynikająca z ugotowania posiłku własnymi rękami – szczególnie, gdy częstujemy nim przyjaciół czy domowników. […]
Czym jest food pairing?
Chociaż przywykliśmy do konkretnych połączeń smaków, nie znaczy to, że parowanie ze sobą produktów, które pozornie całkiem do siebie nie pasują, nie może dać intrygujących i, co najważniejsze, smakowitych efektów. Uświadamiamy sobie to coraz częściej. Duży wpływ na nasz zmysł smaku miało naturalnie możliwość kupna niedostępnych przedtem w Polsce produktów, […]
Barszcz czerwony – najsmaczniejszy na zakwasie
Nie jest prawdą, iż barszcz czerwony to zupa wyłącznie świąteczna, którą spożywamy na ogół podczas Wigilii bądź ważnych rodzinnych spotkań. W domostwach, w których zwyczaj podawania obiadów z dwóch dań wciąż trzyma się mocno, barszcz czerwony cyklicznie spotykany jest na stolikach zarówno pod postacią zupy, jak i jako uzupełnienie do […]
Poznaj dobrą kuchnię od podstaw – kurs kulinarny
Uczestnictwo w warsztatach kulinarnych to znakomity sposób na zdobycie nowych umiejętności – przyswojenie sobie tajników najrozmaitszych receptur i dobrych technik produkcyjnych czy po prostu opanowanie podstaw gotowania. Do kogo kierowana jest oferta? Czy warto zapisać się na kurs kulinarny? Kurs kulinarny – dla początkujących i wykwalifikowanych kucharzy Umiejętności gotowania nie […]
Czy istnieją zamienniki kapsułek do ekspresu Tchibo Cafissimo?
Technika zaparzania kawa w kapsułkach została opracowana w końcu lat 70-tych i za czasem pozyskiwała sobie miliony miłośników. Ten praktyczny proces pozwala na przyrządzanie napoju wysokiej jakości wyjątkowo prostą metodą – należy włożyć kawę w kapsułce do zasobnika w odpowiednim urządzeniu, dodać wodę do pojemnika i zaledwie po kilkunastu sekundach […]
Sok z buraków kiszonych i z kiszonej kapusty – bomba witaminowa
Z kiszonek korzysta się w polskiej kuchni od wieków. W ostatnich latach jednakże notorycznie mówi się także o właściwościach zdrowotnych soków z kiszonych warzyw, zwłaszcza z buraków i kapusty. To w zasadzie tzw. super żywność, która aktualnie często dostępna jest na półkach marketów w sekcjach z przetworami. Wypłukuje toksyny i […]
Jaką żywność uznaje się za ekologiczną?
Od dynamicznego rozwoju branży żywieniowej, który zaczął się w zeszłym stuleciu, artykuły konsumowane przez nas każdego dnia zaczęto standardowo wypełniać licznymi substancjami wydłużającymi ich świeżość. Lecz wraz z poszerzającą się wiedzą nabywców odnośnie tego, co konsumują i jakie może to wywoływać następstwa dla ich zdrowia, ostatnio coraz częściej szukają oni […]
Sok z buraków i kiszonej kapusty i ich wpływ na nasze zdrowie
Produkty fermentowane po okresie zapomnienia powtórnie wróciły do naszego menu. Do kapusty i ogórków dołączają także inne, dotychczas mniej popularne warzywa oraz owoce. Kiedy piszemy o leczniczych zaletach fermentowanej żywności nie sposób nie wspomnieć także o napojach takich jak kwas chlebowy, maślanka albo różnego rodzaju zakwasy i soki z kwaszonych […]
Ciastka i pieczywo od Piekarni Pochopień
Piekarnia Pochopień – tradycja i smak Piekarnia Pochopień może poszczycić się tradycjami sięgającymi 1946 roku. Założona została przez mistrza piekarnictwa Jana Pochopień, który był wiele razy nagradzany za swoje zasługi dla handlu i rzemiosła. Ceniony w Krakowie piekarz, będąc pierwszym starszym Cechu Rzemiosł Spożywczych dał początek istniejącej do dziś piekarni. […]