
Jednym z najstabilniejszych chemicznie materiałów jest stal nierdzewna. Nie wchodzi w reakcje z kwasami, nie koroduje i nie traci swoich właściwości nawet w krańcowych temperaturach. Jest to związane z zawartością chromu, który w chwili kontaktu z powietrzem wytrąca się ze stopu i tworzy na powierzchni niedostrzegalną gołym okiem powłokę. Ochrania ona stal przed negatywnym wpływem licznych substancji chemicznych, jak również polepsza jej odporność na nieprzychylne warunki. Dzięki tym cechom zbiorniki ze stali nierdzewnej są stosowane w wielu sferach przemysłu.
Zbiorniki stalowe w przemyśle kosmetycznym
Ze względu na fakt, że stal nierdzewna nie reaguje z związkami chemicznymi wykorzystywanymi do wytwarzania kosmetyków, wyprodukowane z niej zbiorniki są w szerokim zakresie stosowane w tym przemyśle. Służą one zarówno do składowania dużych ilości gotowych preparatów, jak i w procesie produkcyjnym. Wspomniane wyżej właściwości powodują, że zbiornik nierdzewny jest również idealnym rozwiązaniem dla branży chemicznej oraz zakładów produkujących i przetwarzających paliwa.
Zbiorniki fermentacyjne w branży spożywczej
Zbiorniki ze stali nierdzewnej są często stosowane w rozlicznych przedsiębiorstwach z szeroko rozumianej branży spożywczej – w placówkach gastronomicznych lub zakładach przetwórstwa. W gorzelniach, browarach czy piekarniach nagminnie spotyka się zbiorniki fermentacyjne także wykonane z tego materiału. Oferta podmiotów zajmujących się produkcją zbiorników nierdzewnych cieszy się powodzeniem w sektorze spożywczym głównie dlatego, że na takich naczyniach nie zbiera się nalot, który sprzyja zakażeniu ich zawartości zarazkami lub dzikimi drożdżami.