
Chcesz zamówić sok z buraków kiszonych? Sprawdź https://artmankiszonki.pl/pl/c/Zakwasy-soki-warzywne/10.
Z kiszonek korzysta się w polskiej kuchni od wieków. W ostatnich latach jednakże notorycznie mówi się także o właściwościach zdrowotnych soków z kiszonych warzyw, zwłaszcza z buraków i kapusty. To w zasadzie tzw. super żywność, która aktualnie często dostępna jest na półkach marketów w sekcjach z przetworami.
Wypłukuje toksyny i wspiera odporność organizmu – sok z kapusty kiszonej
Bodaj każdy z nas w dzieciństwie spożywał sok z kiszonej kapusty. Nasze babcie samodzielnie przyrządzały kiszoną kapustę według rodzinnych przepisów, a po spożyciu całej kapusty częstokroć dawały swoim wnusiom kubeczek z sokiem, objaśniając, że sok jest niezmiernie zdrowy, aczkolwiek nie wszystkim smakuje. I to jest prawda! Sok z kapusty kiszonej to w zasadzie bomba witaminowa! Zawiera on duże ilości witaminy A, C, E oraz B3, jak również liczne minerały, jak m.in. potas, cynk oraz żelazo. Wielu ludzi odczuwa trudności z przyzwyczajeniem się do kwaśnego posmaku tego soku, niemniej jednak zaleca się sięgać po niego systematycznie, dlatego że jest on bakterio- i grzybobójczy, eliminuje toksyny z organizmu, redukuje poziom choresterolu, eliminuje toksyny z organizmu oraz ma dobry wpływ na florę bakteryjną jelit, a więc może wspierać proces odchudzania. W szczególności natomiast pomaga uzupełnić niedobór kwasu askorbinowego, dzięki czemu podnosi odporność organizmu oraz chroni przed przeziębieniami. Ze względu na znajdujące się w nim żelazo sok z kiszonej kapusty zaleca się także osobom, chorym na anemię. Oczywiście nawet z tak zdrowym napojem nie wolno przesadzać – wystarczy wypijać około 250 ml soku dziennie.
Gdzie zamówić sok z kwaszonych buraków oraz innych warzyw?
Sok z kiszonego buraka jest drugim popularnym sokiem, który stosujemy od lat w kuchni, a który konsumujemy również jako przekąskę. W jego składzie znajduje się masę witamin i ma własności antyoksydacyjne, antyseptyczne oraz przeciwzapalne. Sok ten podnosi odporność organizmu: obniża ciśnienie, korzystnie wpływa na przemianę materii, a równocześnie poprawia koncentrację. Mimo że buraki wyróżniają się dużą zawartością cukru, to sok z kiszonych buraków nie ma wysokiego IG i mogą go spożywać cukrzycy. Nie poleca się aczkolwiek jego spożycia kobietom karmiącym piersią oraz w ciąży, jak również osobom cierpiącym na reumatyzm lub schorzenia nerek.
Jeżeli nie posiadasz wiedzy, żeby przygotowywać soki z kiszonych warzyw samodzielnie, możesz kupić je w ulubionym markecie bądź zamówić bezpośrednio na stronie producenta. Miej jednakże na uwadze, iż tego typu soki trzeba magazynować w niskich temperaturach.
Jeśli nie masz czasu, by przygotować sok z kiszonych warzyw samodzielnie, możesz kupić je w ulubionym sklepie bądź zamówić większą ilość bezpośrednio na stronie producenta. Pamiętaj jednak, że takie soki należy przechowywać w warunkach chłodniczych.
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]