
Dowiedz się, gdzie kupić sok z kapusty.
Produkty fermentowane po okresie zapomnienia powtórnie wróciły do naszego menu. Do kapusty i ogórków dołączają także inne, dotychczas mniej popularne warzywa oraz owoce. Kiedy piszemy o leczniczych zaletach fermentowanej żywności nie sposób nie wspomnieć także o napojach takich jak kwas chlebowy, maślanka albo różnego rodzaju zakwasy i soki z kwaszonych warzyw. Głównie te ostatnie są warte zainteresowania – pomagają w prosty i błyskawiczny sposób dostarczyć naszemu ciału witaminy niezbędne dla jego właściwego funkcjonowania.
Jakie składniki kryje sok z kiszonej kapusty i buraków?
Sok z kiszonej kapusty to napój posiadający w składzie sporo związków mających korzystny wpływ na nasze samopoczucie. Głównym składnikiem są bezsprzecznie bakterie kwasu mlekowego, które odpowiadają za fermentację. Sok z buraków, kapusty czy pozostałych kwaszonek to także wspaniałe źródło witamin. Godna uwagi jest zwłaszcza duża zawartość witaminy C – już 150 ml tego napoju dostarcza jej więcej niż cytryna. Soki z kiszonek warto też pić z uwagi na zawartość witamin z grupy B, witaminy P i K, a także znaczne nasycenie solami mineralnymi.
Dlaczego trzeba spożywać sok z kiszonej kapusty?
Sok z kiszonych buraków, ogórków i kapusty, z uwagi na obecność bakterii fermentacji mlekowej pożytecznie wpływa na naszą odporność oraz pracę układu pokarmowego. Na dodatek nagromadzenie witamin usprawnia funkcjonowanie układu nerwowego, zmniejszają symptomy szkorbutu, cukrzycy i depresji, jak również pomagają walczyć z wyczerpaniem psychicznym i fizycznym. Po kwaszonki winny poza tym sięgnąć ludzie zmagający się ze schorzeniami układu pokarmowego, jak przykładowo refluks lub wrzody dwunastnicy. Działają one także osłonowo w trakcie kuracji antybiotykami i wzmacniają apetyt.
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669-997-776
E-mail:
[email protected]