Popularne polskie dania – kilka słów o żurku i barszczu białym

barszcz biały

Obecnie z rzadka już jemy obiady złożone z dwóch dań. Przez chroniczny pośpiech, a przez to pragnienie natychmiastowego nasycenia się, często rezygnujemy z zup na rzecz potraw kiedyś serwowanych zazwyczaj jako to większe danie. Niemniej jednak na wskroś polskie zupy, jak barszcz biały oraz żurek, długo jeszcze będą nam towarzyszyć. Nawet jeśli samodzielnie przygotowujemy je już wyłącznie okazjonalnie, to w dalszym ciągu są one stałym punktem w ofercie restauracji oraz bufetów z rodzimą kuchnią, a także są powszechnie serwowane w trakcie świąt Wielkiej Nocy i Bożego Narodzenia.

Barszcz biały a żurek – Czy istnieje jeden uniwersalny przepis na żurek i barszcz biały?

Jeśli zapyta się Polaka o białą zupę przyrządzaną na mącznym zakwasie, to momentalnie przywoła on albo żurek albo barszcz biały. Wiele osób często nie widzi podstawowej różnicy pomiędzy tymi potrawami, używając tych nazw na zmianę. Tymczasem najczęściej żurek gotuje się z zakwasu z mąki żytniej, barszcz biały zaś – z zakwasu na mące pszennej. Jednak to nie wszystko, co odróżnia te zupy, niemniej wypada stanowczo zaznaczyć, że nie ma jednej kanonicznej receptury na barszcz biały i kolejnej na żurek. Gotowanie jest bowiem sztuką, a każda kompozycja składników jest odbiciem subiektywnych preferencji i kunsztu kucharza. Co jednakże da się wymienić to fakt, iż do barszczu białego na ogół dodaje się więcej grzybów i warzyw. Zabiela się go też tradycyjnie mlekiem, a do jego zakwaszenia w zastępstwie zakwasu mącznego można wykorzystać sok kapusty kwaszonej czy z ogórków kwaszonych. Natomiast z żurkiem temat jest nieco bardziej zagmatwany, bo w ramach tej rodziny zup wydziela się 3 typy:
– gęsty, kwaśny żur gotowany przeważnie ze sporą ilością ząbków czosnku, także na zakwasie z mąki gryczanej i owsianej, serwowany z ziemniakami;
– lekki, niezbyt gęsty żurek, zabielany sowicie śmietaną i doprawiany dużą ilością majeranku, serwuje się go na ogół z jajkiem oraz chlebem;
– oraz zalewajkę – czyli “chudą” zupę, w której pokrojone w kostkę kartofle gotuje się na zakwasie żytnim bądź chlebowym.

Nie musisz robić samodzielnie zakwasu na żur i barszcz biały

Przyrządzanie zakwasu na wyliczone wcześniej zupy jest proste, jednak nie każdemu udaje się za pierwszym razem. W internecie znajduje się wiele instrukcji, jak zrobić zakwas, którymi warto się posłużyć. Wykorzystując jednakże samodzielnie zrobiony zakwas powinno się zamierzać przyrządzanie zupy z odpowiednim wyprzedzeniem. Tym samym, gdy chęć np. na żurek najdzie was niespodzianie, zalecamy sięgnąć po gotowy zakwas, który dostępny jest w praktycznych butelkach, wystarczających na ugotowanie obiadu dla całej rodziny. W sklepach spożywczych, i tych tradycyjnych, jak i online, bez trudu dostaniemy zakwasy z mąki pszennej oraz żytniej, na bazie których przyrządzimy aromatyczny barszcz biały i żurek staropolski lub śląski.

"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]