
Chcesz zamówić barszcz czerwony z buraków? Wejdź na artmankiszonki.pl.
Nie jest prawdą, iż barszcz czerwony to zupa wyłącznie świąteczna, którą spożywamy na ogół podczas Wigilii bądź ważnych rodzinnych spotkań. W domostwach, w których zwyczaj podawania obiadów z dwóch dań wciąż trzyma się mocno, barszcz czerwony cyklicznie spotykany jest na stolikach zarówno pod postacią zupy, jak i jako uzupełnienie do wielu dań.
Barszcz czerwony – pasuje do ziemniaków i do krokietów z mięsnym nadzieniem
Wydawałoby się, iż barszcz czerwony to niezbyt trudna do przygotowania zupa z buraków, która w rzeczywistości nie jest bardzo pożywną potrawą. Jednak właśnie jego kwaśny, a przy tym lekko słodki aromat sprawia, że idealnie łączy się on z odmiennymi smakami. Potencjalnych dodatków do barszczu czerwonego jest multum – jedni przedkładają kartofle, plastry kiełbasy oraz jajko na twardo, pozostali wrzucają do niego pierogi z mięsem, kapustą czy też grzybami. Barszcz czerwony to znakomita potrawa obiadowa, lecz także wyśmienita przekąska lub kolacja na ciepło – wrząca szklanka tej zupy świetnie pasuje do bułki drożdżowej z kapuścianym farszem bądź chrupkiego pasztecika z pieczarkami.
Wypada wspomnieć, iż barszcz czerwonynie jest zupą zbyt kaloryczną, jeśli nie został zabielony śmietaną. Danie to postrzegane jest za zdrowe, bo dostarcza organizmowi kwas foliowy, mangan, witaminę C oraz witaminy z grupy B, jak również sporo żelaza, dlatego poleca się je anemikom. Jednak z uwagi na to, iż fundamentem tej zupy są buraki zawierające dużo cukru, a zarazem chętnie zjada się ją z dodatkami zawierającymi ogromne ilości węglowodanów, muszą na nią uważać cukrzycy.
Barszcz czerwony jest najsmaczniejszy z dodatkiem zakwasu z kiszonych buraków!
Nie ma kanonicznego przepisu na barszcz z buraków – każdy kucharz wykorzystuje preferowane przez siebie dodatki i inaczej przyprawia to danie. Niektórzy dodają do niego nieco cukru, żeby podbić naturalny słodkawy smak buraka, pozostali wolą barszcz na ostro z ogromną ilością pieprzu. Jedno za to jest pewne – barszcz czerwony smakuje najlepiej, jeżeli gotuje się go na zakwasie. Zupa na bazie zakwasu z buraków kiszonych ma mocniejszy, kwaśny smak oraz wyróżnia się bardziej wyrazistym czerwonym kolorem, a dodatkowo ma więcej zdrowych minerałów i witamin. Taki zakwas z buraków kwaszonych można rzecz jasna przyrządzać samodzielnie, ale okres fermentacji trwa co najmniej tydzień. Jeżeli jednak raptem dopadnie cię ochota na to danie, wcale nie musisz tyle na nie czekać – wystarczy, że kupisz buteleczkę zakwasu na barszcz czerwony w markecie albo online.
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]